Foroven

Små ferier hjælper på stress

Desværre er der mange, der oplever mere og mere stress i deres hverdag. Og desværre er der også mange, der går decideret ned med stress, bliver mere eller mindre lammet i en periode og må gå til behandling hos en psykolog for at komme ovenpå igen. Det er der ingen, der ønsker.

Men hvordan undgår vi det?

Inden vi går ind i det, er det måske en god idé lige at genopfriske, hvad stress egentlig er. For på den rigtige måde, er stress faktisk en god ting. Det, der stresser os, kaldes stressorer. Og det kan være rigtigt mange ting – både fysiske, mentale eller følelsesmæssige ting. For eksempel:

 • en hård løbetur
 • morgentrafikken
 • en høj lyd
 • vedvarende støj
 • en sur chef
 • børn der vågner om natten
 • Et skænderi med en man elsker
 • Dødsfald
 • Og mange andre ting

Hver for sig er disse stressorer ikke farlige. De er bare en del af livet. Men hvis vi ikke får håndteret de enkelte stressorer, så akkumulerer de og bliver et tungt åg på ryggen.

Derfor er det vigtigt, at vi restituerer og kommer os over de enkelte stressorer.

Lad os bare tage løbet som et eksempel. Hvis du er vant til at løbe, så vil du sikkert også i bedre form hele tiden. Måden det foregår på er at træne hårdere og hårdere, MEN med nogle vigtige restitutionsløb og fridage ind imellem, for ellers bryder kroppen ned og du bliver skadet. Uden restitution vil en løber aldrig blive bedre.

Derfor skal vi også restituere på de andre stressorer og finde på måder at undgå dem eller håndtere dem.

Hvis du hver morgen stresser over køen i trafikken og dine medtrafikanter (de er jo altid de værste), så find et andet tidspunkt at køre på. Måske ikke hver dag, men bare 2-3 dage om ugen. Og hvis du har mange ting, du tænker på (det er tit det værste), så prøv med meditation bare 10 minutter om dagen.

Og så er der den øvelse, som denne artikel egentlig handler om, nemlig at tage væk nogle dage for at restituere og komme væk fra den daglige trummerum. Det er en metode jeg er blevet anbefalet af Jan P. Olsen, som er coach med speciale i ernæring, træning og sundhed.

Tag væk og bliv afstresset

I korte træk tager du på et weekendophold med din partner eller kæreste og nyder det. Men gerne på en måde, der er afslappende og anderledes end hvad I ellers ville gøre.

Det betyder, at I ikke hele tiden skal tjekke telefon og slå billeder op på Facebook eller Instagram og fortælle verden, hvor fantastiske I er. Nej – hold det for jer selv.

Så skal I gå nogle lange ture og tale sammen (uden telefon) og med et positivt sind. I skal ikke udfordre hinanden eller genere hinanden – bare tale sammen og nyde hinandens selskab. Og så ellers få masser af frisk luft og forhåbentlig noget sol.

Er der spa eller sauna, så er det en god måde at blive ekstra afslappet på.

Til middagen om aftenen – sådan en hører som regel med i et weekendophold – spiser I jer ikke propmætte, kun tilpas mæt. Og så skal I undgå at drikke for meget. Jeg ved det og kender det – det er som regel det, der er fedt med en sådan aften – bare at give den gas. Prøv at holde igen. Gå hellere lidt tidligere i seng og nyd hinanden (I ved hvad jeg mener)…

Sov 8 timer og stå så op og gå eller løb en tur før morgenmaden. Tal sammen undervejs – om ikke andet så om den fantastiske dag I havde i går og som I bør tage nogle flere af.

Når I forlader stedet, så læg mærke til hvor afslappet I er. Og prøv at implementere noget af det samme i hverdagen:

 • Gå ture og tal sammen
 • Lad mobilen ligge om aften og tal sammen
 • Spis lidt mere sundt og drik lidt mindre alkohol

Du vil meget hurtigt have restitueret fra mange af dine stressorer og mærke betydeligt mindre stress i din krop.

Dejligt ikke?

Ingen kommentarer endnu

Skriv et svar